Diabetes
Als je koolhydraten eet (zoals veel zit in bijvoorbeeld brood, rijst, pasta, maar ook snoep en frisdrank), worden die in de darmen omgezet in glucose en in het bloed opgenomen. De alvleesklier reageert daarop door het aanmaken van insuline. En insuline zorgt ervoor dat de glucose kan worden opgenomen in de spieren, de lever en het vetweefsel. Als de alvleesklier niet genoeg insuline maakt, of als de insuline niet goed werkt, blijft er teveel glucose in het bloed: een te hoge bloedsuikerspiegel. Dan ontstaat diabetes mellitus.
Er zijn verschillende soorten diabetes. De meest bekende zijn diabetes type 1: Dit is een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem zich tegen de cellen die insuline aanmaken. Vaak is dit aangeboren. Diabetes type 2 ontstaat meestal later en hierbij begint het met de insuline die niet goed werkt: De spieren, het vetweefsel en de lever nemen glucose niet meer zo goed op. De alvleesklier gaat daarom meer insuline aanmaken, om te compenseren. Op een bepaald moment wordt de alvleesklier daardoor overbelast en gaat minder insuline maken. Daardoor neemt de glucose in het bloed toe.
Diabetes type 2 kan ontstaan door de combinatie van erfelijke aanleg en onze manier van leven. De erfelijke aanleg kunnen we niet veranderen, maar de manier van leven wel! Bij Fit en Balans gaan we daarom samen met jou werken aan je voeding en leefstijl en streven we ernaar om de diabetes te stoppen en mogelijk zelfs om te draaien. We brengen in kaart welke obstakels jij tegenkomt bij het aanpassen van je voeding en leefstijl, onderzoeken waardoor deze zijn ontstaan en wat we eraan kunnen doen.
We starten de behandeling bij diabetes dus vanuit een medische diagnose, maar we werken aan een gezond en fit lichaam, waarbij je langzaam maar zeker weer de grip op je gezondheid terug krijgt.