Prikkelbare Darm Syndroom
Ongeveer één op de tien mensen in Nederland heeft een chronische darmaandoening. Bij PDS (prikkelbare darm syndroom) is een deel van het maagdarmkanaal, meestal de dikke darm, te beweeglijk of juist te weinig beweeglijk, waardoor er diarree of juist verstoppingen ontstaan. Je kunt last krijgen van buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid. Maar ook van vermoeidheid. Het kan je dus behoorlijk ontregelen.
De oorzaken van PDS zijn nog niet helemaal duidelijk maar het lijkt erop dat PDS te maken heeft met te sterke of een teveel aan signalen tussen de darmen en de hersenen. Serotonine, dat voor 90% wordt aangemaakt in de darmen lijkt daarbij een rol te spelen. Dit stofje zorgt ervoor dat de darmen kunnen samentrekken en ontspannen (de peristaltische beweging). De serotonine in de hersenen geeft signalen af die onze stemming en eetlust verstoren. Dit lijkt het verband te verklaren tussen stress en darmklachten.
Door PDS kan de darmwand beschadigen en kan het microbioom (het geheel aan bacteriën, schimmels, gisten, virussen en andere kleine organismen) verstoren. Wat we bij Fit en Balans doen, is heel goed samen met jou heel nauwkeurig in kaart brengen welke klachten wanneer optreden en zodoende uit te vinden welke voeding klachten geeft. Maar ook misschien welke activiteiten je stress geven.
Als het nodig is, kunnen we tijdelijk voeding weglaten, om na te gaan of dit samenhangt met klachten. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van het FODMAP dieet.